Lav dine egne mejsekugler

Gör dina egna spenbollar

Jens Kristensen

När du matar dina fåglar kan det också vara spännande att göra egna spenbollar. Här är vårt förslag på hur man gör:

Mesbollar är ett populärt sätt att mata mes under vintern. De är lätta att göra och kan anpassas efter dina egna önskemål.

Ingredienser:

  • 250 g smält fett, t.ex. margarin, ister eller palmin
  • 100 g solrosfrön
  • 100 g hampafrön
  • 100 g nötter, t.ex. jordnötter, valnötter eller pekannötter
  • 100 g russin
  • 100 g havregryn

Handlingsplan:

  1. Smält fettet i en kastrull på låg värme.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
  3. Häll massan i en form, t.ex. en springform och låt stelna i kylen i minst 1 timme.
  4. Skär spenkulorna i lämpliga bitar och häng dem i träd eller på automatiska fågelmatare.

Tips:

  • Du kan tillsätta andra ingredienser till mjölkbollarna, t.ex. frukt, grönsaker eller torkad frukt.
  • Du kan även tillsätta kryddor, t.ex. kanel, kardemumma eller ingefära.
  • Om du vill göra mesbollar för fåglar som är mindre än mes, gör dem mindre.

Lagring:

Bröstbollar kan förvaras i kylen i upp till 2 veckor.

Säkerhet:

Tänk på att spenbollar kan vara farliga för barn och husdjur. Förvara dem utom räckhåll för barn och husdjur.

Saknar du en matningsring till dina spenkulor så hittar du dem här: Matningsring för spenbollar

Lämna en kommentar